Hoe bereken je de totale kosten van een bruiloft?

Het plannen van een bruiloft is een spannende tijd vol mooie, fijne en bijzondere momenten, maar het kan ook een periode zijn van stress. Bijvoorbeeld door het besef dat er een behoorlijk kostenplaatje bij komt kijken. Langzaamaan realiseer je je hoeveel je droomhuwelijk daadwerkelijk zou kunnen gaan kosten. Een budget opstellen en de totale kosten van een bruiloft berekenen zijn daarom cruciale stappen in de voorbereidingen. Zo weet je namelijk waar je aan toe bent en houd je je hoofd koel. Maar hoe ga je precies aan de slag om deze kosten op een rijtje te krijgen?

Opstellen van een budget

Het is verstandig om bij het plannen van je bruiloft te beginnen met het opstellen van een budget. Stel vast wat jij en je partner bereid zijn uit te geven en welke elementen van de bruiloft het belangrijkst voor jullie zijn. Dit helpt je om prioriteiten te stellen en je uitgaven gericht te beheren. Begin met de belangrijkste punten, die niet mogen ontbreken en eindig met extraatjes. Zo kun je aan het einde eventueel makkelijker dingen wegstrepen.

Splits het op in categorieën

Het is een goed idee om je bruiloftsbudget op te delen in verschillende categorieën, zoals de locatie, de catering, de fotograaf, de trouwkleding, de decoratie en eventuele extra’s zoals een dj of band. Door deze kosten apart te berekenen en uiteindelijk bij elkaar op te tellen, krijg je een beter beeld van de totale kosten per categorie en kun je besluiten of dat akkoord is of niet.

Vergeet de kleine kosten niet

Bij het plannen van een bruiloft kun je al snel de kleine kosten over het hoofd zien. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van uitnodigingen en bedankjes voor de gasten. Zorg ervoor dat je deze ook in je budget opneemt.

Neem een buffer op

Het is altijd verstandig om een buffer op te nemen in je budget. Er kunnen altijd onvoorziene kosten opduiken of je kan besluiten om last-minute iets extra’s toe te voegen aan de bruiloft. Door een buffer in je budget op te nemen, zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Mocht je nu niet uitkomen met het budget, kun je er over nadenken om een (kleine) lening af te sluiten. Bereken je lening en denk goed na of jullie dit echt nodig hebben en willen. Bespreek het indien nodig met een tussenpersoon.

Gebruik online tools en apps

Er zijn verschillende online tools en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het plannen van je bruiloft en het beheren van je budget. Deze tools kunnen je helpen om je uitgaven bij te houden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor jezelf een simpel bestandje maken waar je alles in bijhoudt. Doe lekker waar jij je fijn bij voelt!

Vraag offertes op

Raadpleeg verschillende leveranciers en vraag offertes op. Op die manier kun je het beste vergelijken wat het overal kost en zo de beste keuze maken.
Trouwkaarten maak je gemakkelijk zó

  1. Kies een trouwkaart van hoogstaande designers
  2. Personaliseer je trouwkaart met eigen foto, teksten en/of logo
  3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
  4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je trouwkaart