Wat schrijf je op een trouwkaart? Lees hier informatie over de standaard tekst

Jullie gaan trouwen! De komende tijd wordt een drukke, spannende en leuke periode. Jullie gaan namelijk jullie droomhuwelijk organiseren en plannen. Misschien gaan jullie voor een groot feest met meer dan 100 gasten, maar het kan natuurlijk ook zijn dat jullie het klein willen houden. Vaak beginnen jullie met de locatie en de gastenlijst en vanuit daar worden de volgende stappen gemaakt. Het versturen van de trouwkaart gebeurt vaak in een later stadium en is soms zelf een ondergeschoven kindje. Pas op het einde bedenkt het bruidspaar dat de trouwkaarten ook nog verstuurd moeten worden en dan komt de grote vraag: wat schrijf je op een trouwkaart?

wat schrijf je op een trouwkaart

Standaard tekst trouwkaart

Het antwoord op de vraag: wat schrijf je op een trouwkaart, is eigenlijk heel simpel: De invulling van de tekst op een trouwkaart geheel aan jullie. Je mogen het kort houden met alleen de noodzakelijke informatie, maar je mag er desnoods ook een half boekwerk van maken. Bijvoorbeeld een gedicht of een inspirerende tekst. Deze tekst kunnen jullie bijvoorbeeld aan de binnenkant van de huwelijksuitnodiging zetten aan de linkerkant.

Ondanks dat het geheel aan jullie is, zijn er wel een aantal punten die sowieso op de trouwkaart kunnen staan. Anders staan je gasten misschien op een verkeerd feest of komt de tijd niet goed over. Onderstaand de standaard tekst op een trouwkaart.

 1. Jullie namen: vergeet hierbij ook jullie achternamen niet! Als jullie het volgens de etiquette willen doen behoren ook de namen van jullie ouders op de trouwkaart
 2. Huwelijksaankondiging: deze bestaat uit de datum, eventueel dag van de week, tijd en locatie
 3. Receptieaankondiging:  hebben jullie een receptie na de trouwerij? Vermeld dan ook de locatie en het tijdstip
 4. Aankondiging van het feest: ook weer met locatie en tijdstip. Hebben jullie ook gasten die alleen ’s avonds komen dan is het ook handig om de datum te vermelden!
 5. RSVP: RSVP betekent dat jullie gasten kunnen aangeven of ze aanwezig kunnen zijn of niet. Vermeld er ook bij wie ze dit kunnen doen (bijvoorbeeld ceremoniemeester).
 6. Cadeautip: dit is optioneel maar wel heel verstandig om op de kaart te zetten. Zeker wanneer je niet met allemaal spullen wilt thuiskomen die je niet nodig hebt.
 7. Dresscode: ook dit is optioneel. Veel bruidsparen kiezen niet voor een dresscode. Wil je echter dat je gasten in gepaste kleding komen en niet underdressed of overdressed zijn, dan is het verstandig om wel een dresscode te vermelden. Lees hier meer informatie over dresscodes.

Wat schrijf je op de trouwkaart extra tips

Bovenstaande punten zijn sowieso belangrijk om te vermelden, maar er zijn nog een aantal andere punten die waardevol zijn om te vernoemen:

 1. Routebeschrijving: als jullie zeker willen weten dat de gasten de locatie kunnen vinden, voeg dan een routebeschrijving toe!
 2. Jullie eigen adres: vinden jullie het leuk om na de bruiloft kaartjes te ontvangen van jullie gasten? Vermeld dan jullie eigen adres op de kaart!
 3. Extra informatie van ceremoniemeester: heeft jullie ceremoniemeester wilde plannen of een vraag aan jullie gasten (zoals verblijfplaats regelen of misschien dat de gasten iets mee moeten nemen) dan kan de ceremoniemeester een aparte brief of kaart toevoegen. Zo blijft jullie trouwkaart rustig en geheel van jullie.

Kaartje2go maakt het je gemakkelijk!

Als jullie bij Kaartje2go een trouwkaart bestellen hebben wij voor het gemak al een opzet voor de tekst toegevoegd. Jullie mogen deze tekst rustig overnemen en alleen de data, tijdstippen, locaties en namen veranderen. Tevens hebben we op de website een aparte pagina ingericht met meer trouwkaart tekst.

Wat schrijf je op een trouwkaart, de voorkant?

Wat je vermeldt op de voorkant is weer geheel aan jullie en ligt ook aan het ontwerp van de kaarten. Bij Kaartje2go kun je leuke kaarten bestellen die op de voorkant al de planning van de dag aangeven zoals onderstaand voorbeeld.

wat schrijf je op een trouwkaart

ACHTERKANT Wat schrijf je op een trouwkaart achterkant

Daarnaast hebben we ook huwelijksuitnodigingen die het wat spannender houden. Alle informatie staat dan op binnenkant van de uitnodiging. VOORKANT

wat schrijf je op een trouwkaart

ACHTERKANT Wat schrijf je op een trouwkaart
Trouwkaarten maak je gemakkelijk zó

 1. Kies een trouwkaart van hoogstaande designers
 2. Personaliseer je trouwkaart met eigen foto, teksten en/of logo
 3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
 4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je trouwkaart