Welke achternaam neem je?

Trouwen is het meest romantische wat je kunt doen, een bekroning op jullie liefde. Maar er komen ook minder romantische dingen bij kijken: wat doen jullie met de achternamen? Vroeger nam de vrouw automatisch de achternaam van de man over, maar tegenwoordig zijn er veel meer opties.

De mogelijkheden Er zijn vijf mogelijkheden: de man neemt de achternaam van de vrouw aan, de achternaam van de man wordt gevolgd door de meisjesnaam van de vrouw, de meisjesnaam van de vrouw wordt gevolgd door de achternaam van de man, beide krijgen de achternaam van de man óf beide houden de eigen achternaam. Om het te illustreren, gebruiken we het voorbeeld van meneer De Vries die trouwt met mevrouw Ubels: – Meneer en mevrouw Ubels – Meneer De Vries en mevrouw De Vries-Ubels – Meneer De Vries-Ubels en mevrouw Ubels-De Vries – Meneer en mevrouw De Vries – Meneer De Vries en mevrouw Ubels

Niet zomaar Je kunt niet de achternaam van de ander al gebruiken voordat je getrouwd bent of je als koppel hebt laten registreren bij de burgerlijke stand. Het gebruik van een achternaam gaat om het dagelijks gebruik, hoe je jezelf noemt dus. De officiële achternaam blijft altijd hetzelfde.

Bedenk ook van te voren goed wat je zelf wilt: een achternaam veranderen kan erg onhandig zijn. Je moet je er goed bij voelen om de nieuwe naam dagelijks te gebruiken. Ook qua werk kan het lastig zijn je naam te veranderen, omdat oude werkgevers en ook eventuele klanten je nog bij je oude naam kennen. Waar het wél handig voor is, is als je samen kinderen wilt. Dan is het fijn om beide dezelfde achternaam te hebben, zodat ook voor je kinderen duidelijk is welke achternaam zij krijgen.

Nog een reden om je achternaam niet te veranderen, is als de familienaam bij jou eindigt als je hem niet houdt. Als je dit belangrijk vindt, kan het doorslaggevend zijn.

Knoop doorgehakt? Als je eenmaal hebt besloten wie welke naam aan gaat nemen, moeten er wat dingen geregeld worden. De gemeente moet op de hoogte worden gesteld, je paspoort moet worden veranderd, de belastingdienst moet het weten en je rijbewijs moet worden aangepast. Dit zijn de basisdingen die moeten worden veranderd, maar ook andere (bijv. financiële) instanties moeten het doorkrijgen. Anders kunnen er problemen ontstaan, en dat is niet de bedoeling. Ga daarom grondig te werk!

Mag ik uw handtekening? Vergeet ook niet je handtekening te veranderen! Je bent natuurlijk zó gewend aan je oorspronkelijke handtekening dat je dit bijna zou vergeten, maar het is toch echt de kers op de taart om dit ook aan te passen. Het is niet verplicht, maar wel zo leuk. En je moet toch al een nieuw paspoort, rijbewijs en/of id-kaart aanvragen.

Spijt? Toch spijt gekregen, ondanks al het werk dat je erin hebt gestoken? Geen probleem. Gewoon ongedaan maken bij de gemeente.




Trouwkaarten maak je gemakkelijk zó

  1. Kies een trouwkaart van hoogstaande designers
  2. Personaliseer je trouwkaart met eigen foto, teksten en/of logo
  3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
  4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je trouwkaart