Welke dresscode vermelden op de trouwkaart?

Welke dresscode vermelden op de trouwkaart en kan dat nog?

Eén van de leuke dingen aan trouwen (naast dat het feit dat jullie de liefde gaan vieren natuurlijk) is dat het HELEMAAL jullie dag is. Dat betekent dus ook dat jullie in principe ook mogen bepalen in welke stijl jullie gasten gekleed gaan. Als jullie niet willen dat mensen in een spijkerbroek op jullie bruiloft verschijnen of andersom: ervoor willen zorgen dat een oom niet in een smoking komt terwijl de bruidegom juist casual is gekleed, dan kan het vermelden van een dresscode een uitkomst bieden. De dresscode kunnen jullie meteen aan de binnenkant van jullie trouwkaart vermelden.

dresscode op trouwkaart

Trouwkaart, bruiloft en dresscode in één stijl

De meeste bruiloften hebben een bepaalde stijl die de boventoon voort. Bijvoorbeeld een klassieke bruiloft, landelijke bruiloft of een bruiloft die geheel in romantische sferen is. Deze stijl kunnen jullie al laten doorschemeren in de trouwkaart en deze doortrekken naar de bloemstukken en andere decoratie tijdens jullie huwelijk. Om het plaatje helemaal compleet te maken kunnen jullie door de dresscode te vermelden op de trouwkaart er ook voor zorgen dat de gasten ook helemaal in jullie plaatje passen.

Dresscode vermelden op de trouwkaart oudbollig?

Het lange tijd was het ‘uit’ of ‘ouderwets’ om de dresscode te vermelden op de trouwkaart. Bruidsparen waren bang dat ze hun gasten op de tenen zouden trappen want je mag immers iemand toch niet een bepaald kledingvoorschrift opleggen? Tegenwoordig is de dresscode weer terug van weggeweest. Het blijkt zelfs dat veel gasten het juist fijn vinden als ze een richtlijn wordt aangereikt. Dat maakt de keuze voor een leuke outfit namelijk al veel makkelijker! Mochten jullie er toch gemengde gevoelens bij houden vermeldt dan bij de dresscode dat het ‘wenselijk’ is, maar niet ‘verplicht’.

Wat zijn de bekende dresscodes voor een bruiloft?

Onderstaand omschrijven we de meest bekende dresscodes voor een bruiloft. We beginnen met de meest ‘gewone’ en gaan stap voor stap naar de klassieke en traditionele dresscodes.

Casual

Bij deze dresscode is er de meeste vrijheid in kledingkeuze. Eigenlijk houdt deze dresscode in dat jullie gasten zelf de kleding mogen uitkiezen (een spijkerbroek en ballerina’s zijn dus toegestaan) maar dan met een feestelijk tintje. Hebben jullie een ‘casual’ of spontane bruiloft, dan is dit jullie dresscode!

Smart casual

Bij smart casual is de kledingvrijheid van jullie gasten ook vrij groot. Het verschil met casual is dat ze bij deze dresscode geen spijkerbroek aan mogen. Linnen of kantoenen broeken mogen dan weer wel. Ook vrouwen mogen gewoon een broek aan zolang spijkerstof maar wordt vermeden. In de regel geldt dat mannen een stropdas moeten dragen. Deze dresscode is ideaal als je niet teveel regels wilt opleggen aan je gasten, maar je er wel voor wilt zorgen dat niemand in een spijkerbroek en sneakers komt!

Tenue de ville

Deze dresscode is voornamelijk voor overdag bedoeld. Het betekent dat jullie gasten nette kleding aan dienen te doen. MANNEN: mannen behoren in pak te komen (jasje, bloesje, dasje) met nette schoenen. Het liefst in de kleuren grijs of donkerblauw VROUWEN: Vrouwen kunnen een mantelpak, broekpak of nette jurk dragen. Als vrouwen een jurk dragen mag deze (officieel gezien) niet te bloot en te kort zijn. Bij tenue de ville dragen vrouwen vaak een hoed.

Cocktail

Als jullie cocktail als dresscode wilt hebben dan ga je voor een feestelijke stijl in een modern jasje. MANNEN: Mannen behoren een zwart pak aan te doen met een witte blouse. Hier hoeft geen stropdas bij. VROUWEN: vrouwen mogen een cocktail jurk aan. Hierbij kunnen jullie vrouwelijke gasten helemaal uitpakken met mooie hakken en feestelijke sieraden!

Black tie

Black tie is een hele chique dresscode. Mannen moeten bij deze dresscode in smoking komen met een witte blouse. Onder de smoking worden zwarte schoenen gedragen. De vrouwen mogen een leuke en feestelijke cocktail jurk aan of een lange avondjurk. Als jullie vrouwelijke gasten helemaal willen uitpakken kunnen ze bij deze dresscode ook lange handschoenen dragen.

White tie

Willen jullie echt op een klassieke en traditionele wijze trouwen dan is white tie de meest chique dresscode. Let er wel op dat deze dresscode ook meteen het minst makkelijk is voor jullie gasten! MANNEN: bij white tie wordt er bij mannen verwacht dat ze in rockkostuum komen. Hier horen zwarte lakschoenen bij. Mannen mogen een hoed op, maar dat is niet verplicht. VROUWEN: Vrouwen behoren bij white tie een lange avondjurk of galajurk te dragen. Deze jurk behoort tot de enkel te komen. Officieel moeten de hakken bij de vrouwen ongeveer 4 centimeter zijn, moeten de dames tot 18.00 uur een jasje op de jurk dragen en mogen ze een klein tasje meenemen. Maar als jullie gewoon willen dat vrouwen in galajurk komen, dan volstaat dat ook hoor.

Leuk feitje: bij white tie is het ‘not done’ om een horloge te dragen. Immers: gezelligheid kent geen tijd!

TIP: Kiezen jullie voor black tie of white tie en weten jullie dat sommige gasten niet bekend zijn met deze dresscode. Geef dan op de kaart of in een apart mailtje aan wat de dresscode inhoudt. Tevens kunnen jullie ook een link erbij zetten naar een website waar de mannen hun pak kunnen huren. Dat zullen ze zeker op prijs stellen!

Maak jullie trouwkaart met dresscode op kaartje2go

Bij kaartje2go kunnen jullie voor een mooie prijs de meest originele en leuke trouwkaarten maken. Alles op de kaart is naar wens aan te passen. Zoals de kleuren, foto’s en de tekst. Hebben jullie gekozen voor een chique dresscode? Probeer dan de trouwkaart op tijd te versturen zodat jullie gasten de tijd hebben om hun outfit aan te schaffen!
Trouwkaarten maak je gemakkelijk zó

  1. Kies een trouwkaart van hoogstaande designers
  2. Personaliseer je trouwkaart met eigen foto, teksten en/of logo
  3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
  4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je trouwkaart