De trouwjurk: in kleur of wit?

De meest voorkomende kleur voor de trouwjurk is al lange tijd wit, of iets wat ervan afgeleid is. Toch kiezen sommige bruiden voor een kleur, en heel vroeger – in de middeleeuwen – was dit zelfs wat iedereen koos.

De bruiloft van Arnolfini – Jan van Eijck (1390-1441)

Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n middeleeuwse trouwjurk waar de kleur vanaf spat. In die tijd was de trouwjurk hoe bonter, hoe beter en hoe rijker de bruid was. Er werden ook veel versieringen gebruikt. Rond de 17e eeuw was zwart overheersend, en vanaf het eind van de 18e eeuw droegen rijke dames steeds vaker witte jurken. Dit had ook met een teken van rijkdom te maken; de vrouwen die zo’n jurk droegen, konden het zich veroorloven om hem maar één dag in hun leven te dragen. Langzaam werd de kleur ook een trend bij de gewone burger. Nog steeds is wit de populairste kleur (75% van de vrouwen kiest ervoor), die overigens symbool staat voor maagdelijkheid, onschuld en puurheid van de aanstaande bruid.

In China is dat wel anders! Daar staat wit voor de dood en verdriet. Chinese vrouwen dragen in meeste gevallen daarom felrood op hun mooiste dag.

Tegenwoordig kiezen sommige vrouwen voor een kleur omdat ze bijvoorbeeld met de mode mee willen gaan. Dat is sowieso de tendens, ook in de modellen. Voorheen waren er tijden waarin de ene trouwjurk amper te onderscheiden was van de ander, maar nu is er erg veel keus. Toch blijven wit, ivoor en pasteltinten favoriet. Wil je dus echt opvallen, dan is kleur een must!

Bron foto: weloveweddings.nl
Trouwkaarten maak je gemakkelijk zó

  1. Kies een trouwkaart van hoogstaande designers
  2. Personaliseer je trouwkaart met eigen foto, teksten en/of logo
  3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
  4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je trouwkaart