Ondertrouw: wat houdt het in en hoe vier je het?

Voordat de echte grote dag groots gevierd kan worden moeten jullie als toekomstig bruidspaar eerst in ondertrouw. Alhoewel: zo heette het voorheen. Tegenwoordig wordt de term ‘ondertrouw’ niet meer gebruikt maar heet het ‘Melding voorgenomen huwelijk’. Alsof in ondertrouw gaan al niet zo romantisch was, wordt met deze nieuwe term de romantiek er al geheel uitgehaald. Eigenlijk is het ook niet bepaald romantisch, maar om eerlijk te zijn is het feitelijke huwelijk dat ook niet. Het draait er in beide gevallen om dat je de benodigde documenten invult en jezelf kunt legitimeren. Wat het huwelijk wel bijzonder maakt is wat jij doet. Waarom zou je dat dan ook niet bij jullie ‘melding voorgenomen huwelijk’ doen?

In plaats van alleen maar formulieren invullen, kun je er vast wel iets moois van maken. En op die manier maak je jouw huwelijk en de aanloop daarnaartoe ook nog meer speciaal. Maar allereerst zullen we uitleggen wat ondertrouw (we noemen het voor het gemak maar even zo) precies inhoudt en wat er van je wordt verlangd. Daarna is het tijd voor een (klein) feestje.

ondertrouw

Wat is ondertrouw?

Ondertrouw houdt simpelweg in dat je de gemeente laat weten dat jullie gaan trouwen. Om die reden heeft het nu ook de romantische term ‘melding voorgenomen huwelijk’. Het geeft je geen warm gevoel, maar het dekt wel de lading. Naast dat het praktisch is dat jouw gemeente weet wanneer en waar je gaat trouwen aangezien ze waarschijnlijk een ambtenaar ter beschikking moeten stellen, zijn er nog andere redenen waarom je het huwelijk even moet melden. De gemeente wil namelijk checken of je überhaupt wel mag trouwen. Niet iedereen mag zomaar het huwelijksbootje in stappen.

Voorwaarden voor ondertrouw

Wil je graag met je geliefde trouwen dan moet je aan een paar voorwaarden voldoen. Ja, we weten het, dit klinkt heel vreemd, maar in Nederland wil de overheid toch een vinger aan de pols houden als het om trouwen gaat. Misschien dat als je de voorwaarden leest je het ook wel begrijpelijk vindt. De voorwaarden zijn:

  • jullie zijn 18 jaar of ouder;
  • je bent niet nog getrouwd met iemand anders;
  • je hebt geen geregistreerd partnerschap met iemand anders;
  • jullie zijn geen familie van elkaar;
  • je hebt in totaal minimaal 2 getuigen;
  • mocht je onder curatele staan, dan heb je goedkeuring van je curator (we weten allemaal dat een huwelijk altijd flink wat geld kost).

Je moet uiterlijk twee weken van te voren jullie huwelijk aankondigen bij de gemeente, maar het kan zijn dat jouw gemeente wil dat je dit 6 weken voor jullie huwelijksdag doen. Check dit dus altijd even voor de zekerheid.

Wat moet je al weten om in ondertrouw te gaan

In ondertrouw gaan is niet zomaar even een documentje ondertekenen en klaar. Je moet wel van te voren wat dingen vastgelegd hebben. Daarnaast is het handig als je ook al in het bezit bent van een aantal belangrijke documenten. Zoek dus van te voren onderstaande punten uit zodat je het formulier in één keer kunt invullen.

  • welke naam gaan jullie aannemen?
  • wie worden jullie getuigen en van hen heb je een kopie of foto van het legitimatiebewijs nodig;
  • jullie eigen legitimatiebewijzen;
  • wat is jullie trouwdatum en trouwlocatie;
  • indien van toepassing: gegevens van vorig huwelijk (naam ex partner, datum van het huwelijk);
  • indien van toepassing: namen van je kinderen uit vorige of huidige relatie.

ondertrouw

Melding voorgenomen huwelijk gemaakt? Tijd voor een feestje!

Alle formulieren ingevuld? Dan is het zeker tijd voor een klein feestje! Je kunt dit natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. In principe maakt het niet uit als je maar iets doet om dit moment te vieren. Want zonder deze formulieren kunnen jullie niet trouwen, wat ze dus bijna net zo bijzonder maken als het trouwen zelf. Geef elkaar dus een flinke kus en trek een fles champagne open. Willen jullie het wel groots aanpakken? Geef dan een klein feestje en laat iedereen weten dat jullie gaan trouwen. En laten we bij Kaartje2go nou net ontzettend leuke ‘wij gaan trouwen‘ kaarten hebben of verlovingskaarten. Hebben jullie nog geen trouwkaarten besteld? Bekijk hier dan onze huwelijksuitnodigingen!

ondertrouw




Trouwkaarten maak je gemakkelijk zó

  1. Kies een trouwkaart van hoogstaande designers
  2. Personaliseer je trouwkaart met eigen foto, teksten en/of logo
  3. Upload adressen of laat pakket met kaarten bezorgen
  4. Wij doen de rest; wel zo handig!
Maak je trouwkaart